Ordu Yağlısı (Pidesi) her Ordulunun damak tadında özel bir yere sahiptir.

Ordulular damak tadı anlamında bu lezzetten vaz geçemiyor.

Pide Ordu

Bugünlerde yaşatılmaya devam edilse de geçmiş yıllarda Pazar günleri iç malzemesi fırınlara verilerek yaptırılan Ordu Yağlısı, Orduluların vaz geçilmzi idi.

Ordu Büyükşehir belediyesi geçmişi 15 . yüzyıla kadar uzanan ordu yağılsını 26.01.2023'de 1324 tescil numarası ile Ordu Yağlısını Coğrafi ürün olarak tescilletti.

ORDU YAĞLISI NASIL HAZIRLANIR?

Hamur bezeleri, oklava ya da merdane ile 40-50 cm uzunluğunda, 10-15 cm eninde ve 1-2 mm kalınlığında açılır. Üzerine, pidenin çeşidine göre 100-150 g iç harç konur ve tereyağı dilimleri yerleştirilir. Pidenin kenarları yanlardan içe doğru 1-2 cm kıvrılarak üzeri yarım kapatılır. Ahşap malzemeden özel olarak yapılan taş fırın küreğinin üzerine dizilir. İsteğe bağlı olarak kenarlarına yumurta sürülebilir.

Küreğin üzerindeki pide, iki ucundan çekilerek yaklaşık 2 katı uzunluğuna gelecek şekilde uzatılır ve genellikle gürgen ve meşe odunları kullanılarak yakılan 250-350 °C’deki taş fırında 8-10 dakikada pişirilir. İsteğe bağlı olarak pidenin tam ortasına yumurta kırılıp 1-2 dakika daha pişirilir ve kenarlarına, eritilmiş tereyağı sürülür.

Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının servisi, genellikle kesilmeden yapılır ve elle yenir.

Bir porsiyon pişmiş Ordu Pidesi / Ordu Yağlısı yaklaşık 300-350 g ağırlığında, 70-80 cm uzunluğunda ve 8- 10 cm enindedir.

#ordu #orduhaber #orduyağlısı #ordupidesi

Editör: Editör Editör