Fındık verimliliğinde Türkiye’nin karnesi sıfırın altında kaldı. Dünyadaki toplam fındık üretiminin üçte ikisini gerçekleştirerek tek başına açık ara lider olan Türkiye, işin verimlilik tarafına bakıldığında ise en çok üretim yapan ülkeler arasında son sıralarda yer alıyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Türkiye’nin dekar başına yıllık ortalama fındık veriminin 90 kilogram olduğunu söyledi.

FINDIK VERİMLİLİĞİNDE SINIFTA KALDIK

Türkiye’de fındıktan alınan verimin dünyadaki örneklerine nazaran bir hayli az olduğunu vurgulayan Ordulu iş insanı Dursun Oğuz Gürsoy, konuyu örnekler vererek özetledi. Tecrübeli iş insanı Gürsoy; “Amerika’da dekar başına 285 kilogram verim var. Şili’de bu verim oranı 225 kg, Gürcistan’da 180 kg, İtalya’da 150 kg, Azerbaycan’da ise 130 kg seviyelerinde. Türkiye’de ise maalesef ortalama 90 kilogram civarında” dedi.

ÜRETİMDE BİRİNCİ VERİMLİLİKTE SONDAN BİRİNCİYİZ

Ordu’nun yaklaşık 231 hektarlık bahçe ile en fazla üretim alanı sıralamasında birinci olduğunu ifade eden Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy konuşmasına şöyle devam etti; “Fındığın üretiminden pazarlanmasına kadar değer zincirinin tüm halkalarında önemli sorun ve aksaklıklar yaşanıyor. Sorun yaşanan noktaların başında ise ‘verimlilik’ geliyor. Üreticilerin akıllarında yankılanan “Neden verimlilikte sınıfta kalıyoruz?” sorusuna ise tecrübeli iş insanı Gürsoy şu cevabı verdi; “Ordu ve Giresun en fazla üretim yapılan bölgeler. Malum, arazimiz engebeli bir yapıya sahip. Bu arazilerde toprak derinliği de düşük seviyelerde. Şimdi düşünün; 40 yıldır aynı bitki orada büyümüş, fındık ağacı olmuş. Siz buna gübresini vermezseniz, ilacını vermezseniz, imarını yapmazsanız ne oluyor? Tabii ki verim düşüyor, ürün vermiyor” şeklinde konuştu.

FINDIKTA KISA-ORTA-UZUN VADEDE PLANLAMALAR YAPILMALI

Verimliliği arttırmanın planlı bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Gürsoy, “Sektörün zayıf noktalarından bir tanesi özellikle Ordu ve Giresun gibi illerdeki bahçelerin genelde yaşlı olmasıdır. Eğimli ve zorlu arazi şartlarının verimlilikleri de dezavantajlı oluyor.

Fındık verimliliğinde atılması gereken ilk adım; kısa, orta ve uzun vadeli bir üretim planlamasıdır” dedi. ‘Sertifikalı Fidan Üretimi’nin de teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapan iş insanı Gürsoy, Türkiye’nin fındık politikasını gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi. Başarılı iş insanı Dursun Oğuz Gürsoy, fındık konusunda Ordu ve Giresun’a pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Kadir TÜKÜÇ